Fotografering

 

Fotografering för alla...

 

Det visuella är väl något som alltid fascinerat människan. Allt sedan urminnes tider kan man se spår efter hur mänskligheten sökt skapa och återskapa det vackra i bild och form. Ofta har inspirationen varit naturen där det finns en oändlighet av motiv att föreviga i någon form. Även händelser har inspirerat människor att skapa konst. Innan kamerans födelse var det naturligtvis svårare för oss att i bild återge en händelse. Dåtidens människor och konstnärer fick skapa ur minnet eller låta sig inspireras av en berättad historia. I sin funktion är naturligtvis kameran ett helt överlägset verktyg när det kommer till att fånga och dokumentera just händelser. Det mest fascinerande med kameran är att man liksom fryser tiden i det som syns och händer just då. Sedan kan man återge och berätta detta för andra genom att visa ögonblicksbilden som man lyckats fånga. Har man dessutom tur, talang, konstnärlighet, vilja, tålamod och vad som nu behövas för att fotografera, kan man sedan återge just det ögonblicket på ett sätt, kanske samma känsla som du hade när du tog bilden, som för betraktaren sedan förmedlar en unik känsla och upplevelse av bilden. Det är nog dessa egenskaper som får fotografering att vara så tilltalande för så många.

Detta gör också att kameran är ett kraftfullt verktyg i arbetet för t.ex journalister att i bild dokumentera och berätta om händelser, orättvisor, miljö- och naturförstörelse i världen eller naturfotografers ibland fantastiska illustrationerav natur och djur, där just kameran hjälper oss att se och förstå vår samtid.

 

Det tas idag fler bilder än någonsin. Kamerafunktionen finns i stort sett hos alla idag i form av systemkameror, mobiltelefoner eller pocketkameror. Det kan ibland kännas lite för mycket bilder i vår omgivning och det kan lätt gå inflation i allt som publicerar i olika forum. För att inte tala om allt som inte publiceras, alla bilder som blir kvar i mobilen eller pocketkamera och aldrig förs över till datorn eller skrivs ut. Kanske finns det bland alla dessa kvarglömda eller bortslarvade bilder ett riktigt guldkorn. Det fanns ju en anledning till varför man bemödade sig med att plocka fram kameran och ta den där bilden. Man ville bevara det där betydelsefulla ögonblicket. Tråkigt då om bilden blir kvar i mobilen och glöms bort därför att man köpt en ny mobiltelefon. Som ett råd skulle jag därför till alla vilja ge tipset att med jämna mellanrum åtminstone föra över bilderna till ett forum som går att hantera senare. Då kan man vid en annan tidpunkt välja att ta bort bilderna och kanske hitta det där guldkornet som man absolut vill bevara.

 

Christer Johansson

 

 

Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop